октобар 2013.

28.10.2013.

ПЛОВИДБА КРОЗ ИСТОРИЈУ

DSCN3502

У суботу, 28.09.2013.г., од 10 до 13 часова одржан је угледни час у Музеју града Смедерева „ Пловидба кроз историју“.

Час су организовале, уз велику помоћ аутора изложбе, наставнице Историје Вишња Васиљевић и Радмила Родић, наставница Ликовне културе Марија Милешић и наставница Географије Соња Цветковић.
Учествовало је 43 ученика од 6.до8.разреда, а посматрач је била и Ања Радаковић, кустос Музеја науке и технике из Београда, која је била одушевљена и припремом и реализацијом ове радионице, што је и забележила у својој процени часа. Посебно је истакла тимски рад свих учесника.

DSCN3568 DSCN3541 DSCN3548 DSCN3558
Веома интересантна изложба бродомоделара из Смедерева Златка Пајића и његов ентузијазам за рад са децом, учинили су ову радионицу веома динамичном и ведром.

Радионица је имала низ различитих активности :

1.кратко предавање аутора,
2.излагање ученика о једрењацима,

3.групни рад на карти света на коју су уцртане путање неких бродова и налепљени цртежи модела бродова, као и специфични мотиви старих карата,

DSCN3593

4. групни рад на ленти времена везаној за изложене моделе,

5. индивидуални рад на склапању модела чамца од папира,

6. групни рад на прављењу модела Контикија,

7. акварел брода „Србија“ изграђеног у Смедереву за време кнеза Милоша Обреновића,

8. решавање неколико практичних техничких проблема везаних за бродомоделовање,

9. асоцијације на тему изложбе.

Погледајте филм са ове радионице на овој вези:

https://drive.google.com/file/d/0B3JjhM2Eh7wqWlFQbnRveGFWbG8/edit?usp=sharing

29.10.2013.

 ОСНОВЕ ПЛЕТЕЊА РИБАРСКИХ МРЕЖА

У оквиру пројекта „Конференција о имплементацији конвенције о нематеријалном наслеђу Србије“, кустос етнолог Музеја у Смедереву Гордана Милетић је организовала низ радионица за школску децу под називом „Упознавање са техникама плетења рибарских мрежа“.

Picture 038

Едукатор је био један од ретких аласа у Србији који влада вештином плетења рибарских мрежа, Исак Кћику – чика Иса. Радионице су одржане у Музеју, у сали где је изложена поставка везана за овај занат.

Наставница Историје Вишња Васиљевић је укључила у ову радионицу ученике 7.и 8. разреда ош „Иво Андрић“ из Радинца и ученике 5.и 7. разреда ош „Бранко Радичевић“ из Смедерева.

На почетку су деца чула основне податке о Дунаву и његовом значају за људе у целој Европи, а затим је приказан низ слајдова уз причу о историји рибарења у Смедереву.

Чика Иса је прво учио децу да исплету руком мрежу за кошаркашки обруч, а затим и како да плету мрежу са иглом. Деца су сама схватила да ова вештина може да се искористи за разне употребне предмете : лежаљке, торбе, корпе за цвеће……

У току радионице ученици су причали о својим пецарошким искуствима, а чика Иса им је давао савете и одговарао на питања. Направљена је јасна разлика између пецароша и аласа. Атмосфера је била веома опуштена и подстицајна.

Организована пловидба Дунавом за учеснике радионица је била планирана за јун, али је одложена за септембар због високог водостаја и лоших временских услова.

И ова активност је била веома успешно реализована 29.10.2013.г. Пловидбу су организовали алас Исак Кћику и Гордана Милетић, кустос етнолог Музеја у Смедереву, а Вишња Васиљевић је довела ученике из ош „Иво Андрић“, Радинац, и „Бранко Радичевић“ , Смедерево, који су и учествовали у радионицама предходне године. Пловидба је трајала од 12 до 13 часова, од Тврђаве до врха аде и назад. Ученици су могли да виде Смедерево са Дунава и чују где су најбоља места за рибарење, као и како је некада изгледала обала Дунава.

Погледајте филм на овој адреси:

https://drive.google.com/file/d/0B3JjhM2Eh7wqODNfY0ZxQXhyMW8/edit?usp=sharing

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s